Vi är anslutna

Anthesis AB

På Anthesis AB strävar vi efter att göra hållbarhet till en drivande kraft i organisationers utvecklingsresa. Vi är övertygade om att ett hållbart energisystem skapas genom samverkan. Vi vill bidra till ett energismart Värmland med expertkunskap inom energiområdet kombinerat med lång erfarenhet av förändringsarbete på kommunal och regional nivå.

Coompanion

Coompanion erbjuder ett avgiftsfritt digitalt kartverktyg för visionering och planering av lokala energigemenskaper, det vill säga organisering för lokal konsumtion, produktion, lagring och delning av energi. Verktyget inkluderar också en kunskapsbank, filmer samt ett studiecirkelmaterial. Coompanion erbjuder därtill rådgivning för start av energigemenskaper. 

https://coompanion.se/varmland/projekt-och-uppdrag-i-varmland/framtidskraft/

Elkraft Värmland – samarbetsforum

I samarbetsforumet Elkraft Värmland står det konkurrenskraftiga näringslivets behov av ökad elkapacitet i fokus. Genom att samlas kring energifrågorna blir det enklare att identifiera behoven, tänka tillsammans kring lösningar och göra Värmlands röst hörd. Samarbetet startade år 2022 på initiativ av Region Värmland, och sker tillsammans med Länsstyrelsen Värmland, Handelskammaren Värmland, Ellevio, Karlstads Energi, Kristinehamns Energi (som representerar Värmlands lokala energibolag) och de värmländska kommunerna.

Läs mer om Samarbetsforum Elkraft Värmland

Ellevio

Som en drivande aktör inom energiomställningen arbetar Ellevio med att utveckla ett robust och flexibelt energisystem som möjliggör ett hållbart samhälle. Genom samverkan med aktörer inom Energismarta Värmland skapar vi samtidigt förutsättningar för regional sysselsättning och utveckling.

Glava Energy Center

Glava Energy Center är ett innovationskluster med Sveriges största testbädd inom solenergi, solceller och hållbara energisystem. 
I Värmland är Glava Energy Center en utpekad nyckelaktör inom smart specialisering vilket är ett arbetssätt för att identifiera och prioritera områden med störst potential för innovation, utveckling och tillväxt. Genom innovationsprojekt, utbildning och partnerskap ska Glava Energy Center främja ett proaktivt energiledarskap och skapa nya möjligheter för samverkan mellan företag, industrier, offentliga aktörer och akademi.

Handelskammaren Värmland

Handelskammaren Värmland är en drivkraft för ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Tillsammans med företag, offentlig sektor och akademi arbetar vi för att möta framtidens energiutmaningar. Genom våra nätverk och initiativ främjar vi innovation och utveckling inom energieffektivisering, elektrifiering och förnybara energilösningar.
Vi ser energiomställningen som en nyckel till regional tillväxt för stärka både företagens konkurrenskraft och Värmlands attraktivitet. Genom samarbeten inom Elkraft Värmland och med våra medlemmar bidrar vi till lösningar som gynnar näringslivet och samtidigt främjar hållbar utveckling.

Samtidigt lyfter vi dessutom fram näringslivets ökade el- och effektbehov för att säkerställa att energiomställningen går hand i hand med företagens förutsättningar att växa och utvecklas.

IUC / Stål & Verkstad

IUC / Stål & Verkstad ägs av ca 140 företag inom värmländsk industri. Vårt uppdrag från industrin är att arbeta med frågor kopplade till utveckling och konkurrenskraft. Tillgång till el och fossilfri el är en central fråga för industrins utveckling och bidrag till den gröna omställningen, det blir därigenom även en viktig fråga för IUC / Stål & Verkstad.

Vi kan bidra med behovsbilden från industrin, nätverk och goda exempel från industriföretag som genomfört smarta lösningar samt med vår egen förankring i industrin som dörröppnare för genomförande av insatser och aktiviteter hos och med industriföretagen.

Karlstads Energi

Karlstads Energi AB är Karlstadsbornas energibolag som skapar värden inom energi, kommunikation och cirkulär ekonomi. Vi är drivande i att uppnå ett fossilfritt samhälle där Karlstad är en stark regional och nationell tillväxtmotor. Vårt genuina engagemang att ständigt och i samverkan med andra skapa resurseffektiva lösningar i ett övergripande systemperspektiv gör oss till en kraft som förbättrar varje dag.

Karlstads universitet

Karlstads universitet tar en strategisk roll i omställningen till ett hållbart samhälle. På en stabil värdegrund med ett demokratiskt synsätt formar vi en verksamhet där ett av våra strategiska mål är att vi utvecklar kunskap för ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle. Studenter och anställdas kunskaper bidrar till ett hållbart samhälle genom att vi gör avtryck i arbetet med de komplexa hållbarhetsutmaningarna och i arbetet med att identifiera kommande behov av forskning och utbildning. I samverkan med andra aktörer i samhället, regionalt, nationellt och internationellt, utvecklar vi lösningar för bland annat en cirkulär bioekonomi, för digitalisering av verkstadsindustri och elektrifiering för framtidens energianvändning med förbättrad användning av solceller. Vår inriktning in i framtiden kommer att fortsatt innebära att vi tar en stark roll i att erbjuda utbildningar som ger personal med rätt kompetens till företag och andra verksamheter samt arbetar med tvärvetenskaplig forskning och samverkan som utvecklar ny kunskap till samhällets stora och komplexa utmaningar.

LBC Frakt i Värmland

LBC Frakt jobbar aktivt med att ställa om fordonsflottan från dieseldrivna fordon till hållbara transporter. Målet är att vara helt fossilfria år 2035. LBC Frakt är branschledande i omställningen till eldrift och vårt mål är att 70% av fordonsflottan ska vara eldriven senast år 2030. För att förverkliga ambitionerna har vi bildat Laddbolaget som bygger laddstationer för tung trafik i Värmland, Dalsland och Närke. Vi deltar också i forskningsprojekt som undersöker hur Sveriges skogs- och industritransporter ska kunna gå över till eldrift. Genom att satsa lokalt tänker vi att vi också gör avtryck globalt. LBC Frakt har ett nära samarbete med kunder och leverantörer och vi vill vara en förebild som visar att energiomställning för en hållbar värld är möjlig.

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen har uppdraget att leda och samordna det regionala genomförandet av den nationella energi- och klimatpolitiken. I samverkan med Region Värmland tar vi oss an uppdraget att utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder. Energiomställningen ska bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning. Vi gör detta i form av ett systemledarskap där vi tar ansvar för helheten, utgår ifrån kommunernas och näringslivets behov och bjuder in till genomförandet av omställningen.

Robust och flexibelt energisystem | Länsstyrelsen Värmland

Paper Province

Paper Province är ett medlemsägt företags- och innovationskluster som verkar inom den skogliga bioekonomin.

Vi representerar 120 medlemsföretag varav många finns i Värmland och flera av den är stora elkonsumenter. Inom skogsindustrin har det gjorts stora förändringar för omställning och energianvändning men det finns mer att göra framöver.

Region Värmland

Region Värmland har det regionala utvecklingsansvaret och har därmed i uppgift att leda arbetet för Värmlands utveckling och tillväxt. Det arbetet sker alltid tillsammans med andra aktörer och med värmlänningarnas behov och förutsättningar som utgångspunkt. En hållbar energiomställning med ett robust och flexibelt energisystem är ett av områdena i det arbetet, som bidrar till Värmlands attraktionskraft och konkurrenskraft. Region Värmland initierar, stödjer, finansierar och leder processer och projekt för att nå våra målsättningar inom Värmlandsstrategin. Region Värmland tog initiativet till att starta samarbetsforumet Elkraft Värmland. 

RISE Research Institutes of Sweden

RISE är hela Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I samverkan med företag och offentlig sektor i olika regioner bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. RISE uppdrag är att verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft och förnyelse samt bidra till en innovativ utveckling av samhället. Vi jobbar med utveckling av framtidens hållbara energisystem som möjliggörs av fossilfri energiproduktion, förbättrade elnät, elektrifiering av transport och industri samt lagring av energi i batterier och vätgas. Civilförsvars- och totalförsvarsaspekterna finns alltid i åtanke. RISE har stor erfarenhet av att stötta regioner över hela Sverige i energiomställningen. Satsningen på att utveckla robusta, resilienta och förnybara energisystem leds och utvecklas från RISE kontor i Värmland, i nära samarbete med såväl regionala som nationella partners.

Sustainacon Sweden AB

Hållbara, framtidssäkrade, energi- och klimatsmarta fastigheter, stadsdelar och byggprocesser! Vi är ditt operativa och strategiska konsultstöd inom hållbarhet, energi, miljö, klimat och fukt. Arbetar i tre affärsområden: projektledning, utbildning och forskning/utveckling.

Driver åren 2024-2028 två FoU projekt med stor potential på energiomställningen:

  • Konceptutveckling av industriell renoveringsprocess med det det överripande målet att etablera en fabrik i Värmland för massproduktion av renoveringspaket för energirenoveringar av befintliga flerbostadshus. Samarbete med Wiksfors Technology och kommunala bostadsbolaget Säfflebostäder.
  • Interreg Nordsjö projektet CircleBIM. Tillsammans med Arvika Kommun är vi svenska partners i det gränsöverskridande samarbetet för att utveckla cirkulära samhällsbyggnadsprocesser med stöd av digitalisering (BIM)

Villaägarna i Karlstad

Att samverka för ett formatera en förutsägbart, transpararens energiandvändning och kostnadsflrdelning från nuvarande skeva och dåligt reglerad marknad. En utveckling vilket lagt orimliga skuld och kostnadsökningar på privatpersoner, speciellt Villaägare.
Villaägandet är ett större livsbeslut och förutsätter rimligt förutsägbar energi infrastruktur och marknad. Vi borde söka lärdom från Norge, där elnätspriserna varit stabila under lång tid efter att en effektiv prisreglering infördes.