Samverkanssystem

Ingen aktör kan ensam genomföra energi- och klimatomställningen. Här behövs systematisk samverkan mellan alla de aktörer vars rådighet och vägval är beroende av varandra, och ett systemledarskap som ser till att alla kommer med på omställningsresan.

Just nu pågår en kartläggning av hur olika aktörer så som till exempel näringsliv, kommuner, civilsamhälle, akademi och myndigheter samarbetar. Syftet med kartläggningen är att skapa en tydlig bild av vilka aktörer som kan göra vad och hur samarbetet sker, för att underlätta koordinering och gemensamma insatser. Kartläggningen kommer att publiceras på denna sida.

Stärkta samverkansförmågor

Samverkan kan ses som en metod för att hantera komplexa uppgifter som en enskild organisation inte klarar av på egen hand. För att samverkan ska fungera krävs en gemensam förståelse och samsyn mellan inblandade parter. Det är också viktigt att ha en gemensam bild av syftet och graden av delaktighet i den samverkansform som används. Utöver kartläggning och samordning av samverkanssystemet för energi- och klimatomställning, så arbetar vi även med att stärka dess förmågor. Viktiga förmågor hos både samverkanssystemet och dess aktörer är exempelvis:

  • Förmågan att tidigt upptäcka risker och möjligheter
  • Ett proaktivt förhållningssätt och förmåga att mobilisera handlingskraft
  • Förmåga att bygga och förvalta förtroendevärden och relationer
  • Perspektivmedvetenhet och inkludering
  • Att kunna hantera både långsiktiga förändringar och akuta kriser
  • Innovationsförmåga och smart policyutveckling
  • Förmåga att hantera osäkerheter, komplexitet och konflikter
  • Förmåga till systematiskt lärande, anpassning till ny kunskap och uppskalning av framgångsfaktorer

Många aktörer arbetar redan för att minska länets och Sveriges klimatpåverkan genom olika uppdrag och projekt. Genom att tillsammans stärka samarbetet mellan olika aktörer kan vi påskynda energiomställningen och möta de många och svåra utmaningar som krävs för en hållbar framtid. Trots att det finns olika roller och syn på hur vi tar oss dit, så kan alla bidra till en värdig avveckling av det fossilbaserade samhället och en trygg framtid för kommande generationer i Värmland.