Agenda 2030 och de globala målen är ett samlat grepp för att skapa ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet och utveckling världen över. Agendan är antagen av FN:s medlemsländer. Länsstyrelsen ska bidra till länets genomförande av Agenda 2030 genom att långsiktigt arbeta för att de 17 målen nås, samverka med länets aktörer, sprida information om arbetet med Agenda 2030 och bidra till genomförandet i länet.
Med denna strategi vill Länsstyrelsen samla länet i en gemensam riktning för energioch klimatmålen. Vår förhoppning är också att den ska bidra till kraftsamling, bland annat genom att fånga upp det stora engagemang som finns för energi- och klimatfrågorna. För att lyckas i arbetet måste vi alla lyssna till varandra, ta till oss kunskap och våga tänka nytt. Utifrån våra olika perspektiv och tillgänglig kunskap kan vi göra kloka prioriteringar av vad vi ska satsa på. Tillsammans får vi kraft.
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning, LEKS, effektiviserar och bidrar till att utveckla länsstyrelsernas arbete med energiomställning och minskad klimatpåverkan. Det görs genom att utveckla samverkan mellan länsstyrelserna, mellan länsstyrelsernas olika sakområden samt med berörda myndigheter, departement samt företrädare för energikontor, kommuner och regioner.
Länsstyrelsen har uppdraget att samordna det regionala arbetet för att vi ska uppnå de svenska miljömålen. Länsstyrelsens roll är att samordna det regionala arbetet med miljömålen. Vi arbetar tillsammans med kommuner, näringsliv, frivilliga organisationer och andra aktörer för att miljömålen ska få genomslag i länet och miljön ska bli bättre. Vi följer också upp hur miljöarbetet går.
Den svenska energipolitiken syftar till att förena ekologisk hållbarhet med konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Vår energipolitik grundar sig på den lagstiftning som fastställts inom EU. Här finns även EU:s nu gällande energi- och klimatmål till år 2030 som beslutades 2018 och 2021. Ett intensivt arbete pågår för att skärpa målen.
Den uppdaterade nationella energi- och klimatplanen baseras på underlag som Energimyndigheten haft i uppdrag att ta fram. Planen innehåller bland annat uppdateringar gällande regeringens klimathandlingsplan och energipolitiska inriktningsproposition.
Den värmländska specialiseringen ”Hållbara systemlösningar med solel i centrum” handlar, förutom om direkt utveckling av solenergi och solceller, om hur solenergi ska interagera med övrig energiproduktion från vatten- och vindkraft. Energilagring i batterier och vätgas samt styrning av energisystem är andra centrala delar, liksom energiflexibilitet i samhälle, industri och privathushåll. Lika viktiga som de tekniska systemen är frågor om hur energisystemen samverkar med människor i exempelvis energigemenskaper och kooperativa modeller.
Värmlandsstrategin är till för alla som lever och verkar i länet. Den är vårt gemensamma verktyg för att skapa det Värmland vi vill ha och behöver i många år framöver. Region Värmland samordnar arbetet med Värmlandsstrategin 2040 på uppdrag av regeringen inom ramen för förordningen (2017:583) om regionalt tillväxtarbete. Syftet är att skapa en hållbar regional utveckling över tid och konkurrens- och attraktionskraft. Värmlandsstrategin är övergripande, ger en bild över länets tillgångar och lyfter prioriterade områden att kraftsamla kring. På regional nivå utgör strategin en grund för beslut, styr satsningar och tilldelning av projektmedel och företagsstöd.