Start › Aktörer i länet
Värmland samverkar med många andra aktörer i länet för att skapa och sprida kommunikation rörande energifrågor i Värmland. Samarbetet omfattar bland annat att informera och föra samtal om vilka åtgärder, samverkans- och planeringsprocesser som behövs för att öka takten i länets energiomställning. Vi för också dialog om hur åtgärderna kan bidra till näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan och robust energiförsörjning i Värmland.
Detta är exempel på aktörer i omställningsprocessen i Värmland, för att du lätt ska hitta så står alla i bokstavsordning.
Kommuner har en viktig roll i att bidra till energiomställningen. Som energiplanerare kan de vara en samlande kraft genom att ha visioner, sätta mål och visa ledarskap.
Kommuner ska visa och beskriva det framtida samhället och hur kommunerna är en del i och kan dra nytta av energiomställningen. Genom att använda sig av sina verktyg inom samhällsplanering kan de möjliggöra för ny elproduktion och eldistribution. Detta gäller särskilt planarbetet med översiktsplan och detaljplaner eftersom ett kraftigt utbyggt elsystem innebär en ökad mark- och vattenanvändning.
Energiomställningen kommer att påverka många olika verksamheter och delar av samhället. Kommunerna kan fungera som en samlande nod och öka medvetenheten inom både kommunorganisationen och invånarna om varför och hur elektrifieringen av samhället kan gå till.
Kommunerna har också ett geografiskt samordningsansvar när det gäller att trygga energiförsörjningen, vilket är en viktig del av totalförsvaret. Det innebär att kommunerna ska samverka med och mellan olika aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet både till vardags och i kristider.
Arvika Elnät AB är anläggningsägare av elnätet inom Arvika tätort och de direkt närliggande landsbygdsområdena. Driften av elnätet sköts av personal på Teknik i Väst AB.
Arvika Kraft AB är ett kommunalt bolag, helägt av kommunen.
Det kommunägda bolaget Arvika Kraft AB äger 16 kraftstationer.
Eda Energi AB är ett kommunalt bolag som ägs av Eda kommun till 100 %.
Bolagets huvuduppgift är att distribuera och sälja fjärrvärme i Åmotfors med låg riskexponering till ett konkurrenskraftigt pris.
Filipstad Energi AB, producerar förnyelsebar energi i Filipstads energinäts vattenkraftverk.
Filipstad Energinät AB ägs till 100 procent av Filipstads kommun och är ett av dotterbolagen till Filipstads stadshus AB. De ansvarar för och har områdeskoncession för elnätet i Filipstads tätort.
Forshaga Energi AB ägs till 100 procent av Forshaga kommun. Styrelsens ledamöter är utsedda av kommunfullmäktige i Forshaga kommun. Forshaga Energi strävar efter att erbjuda de mest pålitliga och hållbara energilösningarna.
Om Forshaga Energi | Pålitlig, hållbar & effektiv fjärrvärme
Hagfors Energi är ett helägt kommunalt energibolag. Taxorna beslutas av en politisk vald styrelse i Hagfors kommun.
Hammarö Energi AB är ett helägt kommunalt bolag. De startade sin verksamhet 1984 och idag har de drygt 1 250 fjärrvärmekunder.
Karlstads Energi AB ingår i koncernen Karlstads Stadshus AB som är helägt av Karlstads kommun. I koncernen ingår systerbolaget Karlstads Elnät AB som äger och sköter det lokala elnätet.
Kils Energi AB startades 1983 och ägs till 100% av Kils kommun. Kils Energi AB styrs av en politiskt vald styrelse.
Kristinehamns Energi AB ägs till 100 % av Kristinehamns kommun. Koncernen består av tre dotterbolag, Kristinehamns Elnät AB, Kristinehamns Energi Marknad AB och Kristinehamns Energi Fastighets AB.
Munkfors Energi producerar mellan 55-65 GWh fjärrvärme och el-kraft årligen och bioandelen uppgår till nära 100 %. Energibolaget har cirka 600 kunder anslutna till nätet och ägs av Munkfors kommun (60 %) och voestalpine Precision Strip AB (40 %).
Näckåns Energi satsar på lokal, förnybar el – vattenkraft och solceller – för en hållbar framtid.
Sedan 2019 samverkar Arvika och Eda kommuner när det gäller drift och skötsel av ett antal tekniska verksamheter. Teknik i Väst är ett kommunägt resursbolag som ansvarar för gator och vägar, vatten och avlopp samt renhållning i båda kommunerna. Teknik i Väst hanterar också verksamheterna elnät, fjärrvärme, fiber och kraft för Arvikas behov.
Vattenfall Eldistribution AB distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner, genom ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet.
I samarbetsforumet Elkraft Värmland möts regionala och lokala nyckelaktörer för att öka kunskapen om och förståelsen för varandras olika roller, uppdrag och förutsättningar. Genom att agera gemensamt och proaktivt blir det enklare att påverka och lösa eller förebygga problem kopplade till el- och energifrågor.
En viktig del av Elkraft Värmlands arbete är att sprida och förankra framtagen kunskap till övriga aktörer och intressenter, så att förståelsen för elkraftsförsörjningens förutsättningar och villkor ökar. En annan del är att tydliggöra kopplingen till Värmlands fortsatta möjligheter till utveckling, omställning och attraktionskraft. I forumet samarbetar Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Handelskammaren Värmland, Ellevio, Karlstads Energi, Kristinehamns Energi och de värmländska kommunerna.
Ellevio är ett av Sveriges största energibolag. De utvecklar och underhåller 8000 mil elnät. Just nu pågår stora satsningar på att förnya och modernisera elnäten. Nya smarta elnät förändrar sättet vi distribuerar, konsumerar och till och med tänker på el i framtiden.
Länsstyrelsen har i uppdrag att leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat utveckla den regionala energiplaneringen. Länsstyrelserna ska verka för att nationella mål får genomslag i länet, samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar.
Region Värmland arbetar tillsammans med länets aktörer för att stärka klimat- och miljöperspektivet i det regionala tillväxtarbetet. Detta gör de till exempel genom att främja en framväxande bioekonomi. En övergripande målsättning inför 2030 är att bioekonomin ska uppnå större kritisk massa för marknader och produktion, så att inköpare och konsumenter gör fler klimatrelaterade köp. Det innebär en resursförflyttning från fossilberoende till biobaserad ekonomi, vilket ger en effektivare resursanvändning i samhället med lägre klimatgasutsläpp och fossilfria transporter.
Inom Coompanion, som består av 25 regionala kontor med cirka 120 medarbetare, prioriteras sex av de sjutton globala målen. I Värmland lade man till målsättning sju, hållbar energi för alla.
Coompanion bidrar till företagande som fokuserar på socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar tillväxt och utveckling genom att främja kooperativ utveckling, andra sociala företag, samhällsentreprenörskap och social innovation.
Glava Energy Center driver en mission för ett smart hållbart energisystem baserat på förnybara energikällor. Grundat i ett proaktivt energiledarskap kan ett sådant energisystem säkerställa eltillgången för samhälle, företag, transporter och industri och möjliggöra ett livskraftigt näringsliv och nyetableringar. Glava Energy Center är navet för ett av Värmlands sju utpekade områden för smart specialisering. Smart specialisering är ett arbetssätt för att identifiera och prioritera områden med störst potential för innovation, utveckling och tillväxt.
IUC/Stål & Verkstad är en oberoende aktör och ett stort företagskluster i Värmland med bred kunskap om industrins utmaningar, behov och möjligheter. De utvecklar och stärker företagen genom engagemang, stöttning och vägledning inom flera viktiga och aktuella områden. Det kan handla om ny teknik, kompetensförsörjning, effektivisering, marknadsutveckling, grön omställning och hållbart företagande.
Paper Province är ett världsledande kluster inom skoglig bioekonomi. De attraherar, samlar och utvecklar nyckelaktörer som behövs för att skapa största möjliga samhällsnytta med hjälp av skogen. Deras vision är att ta samhället in i framtiden med hjälp av skogen.
Försvarshögskolan är en specialiserad högskola som forskar och utbildar officerare och studenter inom området försvar, krishantering och säkerhet. Det bedrivs i hög grad tillämpad forskning, vilket innebär att det finns en särskilt nära koppling mellan forskning och samhällsnytta.
Karlstads universitet bidrar på många sätt i omställningsprocessen. Bland annat genom Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, som är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid Karlstads universitet. CRS vill vara en arena för forskning och samverkan med samhället i frågor om hållbar samhällsförändring och omställning relaterat till stads- och landsbygdsutveckling, regional utveckling, arbetsliv och vardagsliv, klimat- och energifrågor, social förändring och kulturarv.
Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring | Karlstads universitet
RISE, Research Institutes of Sweden, är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar de till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
Handelskammaren Värmland är en oberoende och privat finansierad förening för företag som vill göra skillnad. De är över 1200 medlemsföretag som brinner för Värmland och som vill skapa förutsättningar för att företag och människor ska utvecklas och trivas här. De gör det genom att erbjuda mötesplatser för kunskap, idéer och affärer, genom att stötta företag som är eller vill in på en global marknad och genom att lyfta näringslivets röst i olika frågor.
Näringslivet spelar en viktig roll i strävan att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Stabil eltillförsel till en konkurrenskraftig kostnad är avgörande för Sveriges samhällsutveckling och konkurrenskraft. För att klara klimatomställningen och fortsatt samhällsutveckling krävs en pålitlig elförsörjning och effektiva tillståndsprocesser, vilket är kostsamt och tidskrävande. Att lägga grunden för det framtida elsystemet är utmanande men en angelägenhet och en nödvändighet för hela Sverige.
Energimarknadsinspektionen är en expert- och tillsynsmyndighet som arbetar med allt från tillstånd och tillsyn till regelutveckling. Ei arbetar för väl fungerande energimarknader och utvecklar spelreglerna på el-, fjärrvärme- och naturgasmarknaderna. Ei arbetar också för att stärka kundernas ställning och trygga samhällets behov av fungerande energidistribution och handel.
Energimyndighetens uppdrag är att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet i energisystem, som är hållbara och kostnadseffektiva med en låg påverkan på hälsa, miljö och klimat. Energimyndigheten är också beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet inom energiområdet.
Naturvårdsverket driver och samordnar Sveriges miljöarbete, och arbetar för att bevara biologisk mångfald, minska klimatpåverkan och skapa ett resurseffektivt samhälle.
Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.
Riksdagen fattar beslut om energipolitikens långsiktiga inriktning. Planeringsmålet innebär att elsystemet ska ge förutsättningar för att leverera den el som behövs för en ökad elektrifiering och för att göra den gröna omställningen möjlig. Målet ska underlätta i planeringen för att kunna möta ett elbehov om minst 300 TWh år 2045. Leveranssäkerhetsmålet innebär att det svenska elsystemet ska ha förmågan att leverera el där efterfrågan finns, i rätt tid och i tillräcklig mängd, i den utsträckning det är samhällsekonomiskt effektivt.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet.
För att elsystemet ska fungera och det ska gå att leverera el, så måste det hela tiden vara balans mellan förbrukning och produktion av el. En av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter är att dygnet runt, året om upprätthålla den kortsiktiga balansen i elsystemet.
Svenska kraftnät förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med drygt 175 transformator- och kopplingsstationer samt utlandsförbindelser med både växel- och likström.
Svenska kraftnät förstärker transmissionsnätet i stora delar av Sverige för att öka kapaciteten mellan elområden och till expansiva regioner där efterfrågan på el ökar.
EU:s energipolitik bygger på principerna om utfasning av fossila bränslen, konkurrenskraft, försörjningstrygghet och hållbarhet. Bland målen ingår att säkerställa en fungerande energimarknad och en trygg energiförsörjning inom EU samt främja energieffektivitet och energibesparingar, utveckling av förnybar energi och sammankoppling av energinät. I centrum för EU:s energipolitik står en rad åtgärder som syftar till att åstadkomma en fullbordad energiunion.
Energipolitiken: allmänna principer | Faktablad om Europeiska unionen | Europaparlamentet
Du får gärna tipsa oss om fler som borde finnas med på denna sida. Tillsammans bygger vi berättelsen om energiomställningen i Värmland.